Cercle Saint Dagobert II

Hoewel er weinig publiciteit wordt gegeven bezoeken velen de gedenkkamer van Saint Dagobert in Stenay. De bezoekers, waarvan de meeste hoog zijn opgeleid, komen van over de hele wereld, zoals Frankrijk, België, Nederland, Italië, Duitsland, Engeland, Cyprus en de Verenigde Staten.

Ze kennen Stenay van de vele boeken die in de loop der jaren zijn geschreven over de Merovingische periode. In de vorige eeuw werden al vele artikelen gepubliceerd in de verschillende bladen, maar het was de publicatie van het boek van Gérard de Sède 'La Race Fabuleuse' in 1973, die de belangstelling voor de Merovingers en in bijzonder voor Dagobert II naar boven bracht, vooral in Frankrijk maar ook daarbuiten. Sinds die tijd zijn vele publicaties verschenen. De grote bestseller 'Het Heilige Bloed en de Heilige Graal' van de schrijvers Michael Baigent, Richard Leigh en Henry Lincoln is daar een van de belangrijkste van.

Deze boeken gaan over het mysterie van Rennes-le-Château (Aude-Frankrijk) aan het eind van de 19e eeuw. Een geschiedenis die direct gerelateerd is aan de dood van Dagobert II. Om het gehele verhaal goed te kunnen begrijpen is het belangrijk terug te gaan naar het tijdperk van de Merovingische koningen, dat zich natuurlijk ook gedeeltelijk heeft afgespeeld in Stenay.

Er zijn verscheidene bezoekers die meerdere dagen in de regio verblijven om de geschiedenis goed in zich te kunnen opnemen. Elk jaar wordt de Nationale Archeologische Merovingers Dag gehouden in Frankrijk. De 1500e verjaardag van Clovis was ook een goede gelegenheid om zich te verdiepen in de geschiedenis van de Merovingers en Dagobert II. Dagobert was de laatst regerende koning van Austrasië, en vermoord in het bos van Woëvre in 679 bij de bron van Arphays, nu de Bron van Dagobert genoemd.

Het is deze geschiedenis die ons inspireerde om een route uit te zetten in het noordelijke deel van de Meuse rond het thema van Dagobert. Een gebied zo rijk aan geschiedenis en natuurschoon dat het werkelijk een bezoek waard is.

Het St. Dagobert genootschap onderhoudt de openbare paden in het Woëvre bos en verzorgt de Koning Dagobert route die, zoals de Jeanne d'Arc Route en de Mirabellen Route, in het gebied van de Noord Meuse is uitgezet.CERCLE SAINT DAGOBERT II, (association internationale)
(régie par la loi de 1901)
Siège social: 4, allée des Bergeronnettes, 92150 SURESNES - FRANCE
CRYPTE SAINT-DAGOBERT place Poincaré, 55700 STENAY - France
Tel 03 29 80 48 04 ou 03 29 80 48 19

Bedevaart

Jaarlijks wordt op de laatste zaterdag van augustus een bedevaart naar de bron van Dagobert gehouden, met een heilige mis in Mouzay een voettocht naar de bron, een lunch op het kasteel Charmois-Haut, een lezing en de dag wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd met middeleeuwse muziek.
Aanmeldingen bij de Cercle.