Print this Page

CHARMOIS 1615

Charmois is een voorpost van de citadels van Stenay en Jametz (Lorraine), en ligt tegenover Villefrance, een Frans citadel aan de andere kant van de Maas.

Tekenen van een Gallisch Romaanse aanwezigheid werden onder de binnentuin van het hoger gelegen kasteel gevonden (verbrandde houten structuren, de aanwezigheid van tegels).

In 1615 deelden 2 broers het eigendom van het landgoed, hetgeen de aanwezigheid van twee zo dicht bij elkaar gelegen kastelen verklaart. Beide gebouwen waren oorspronkelijk omringd door gefortificeerde boerderijen. Vanaf de middeleeuwen tot aan het eind van de 19e eeuw behoorde het landgoed toe aan de familie Charmoye en de familie Herbemont.

Bas-Chateau (het lage kasteel):
In 1870 werd het oude kasteel ook wel lage kasteel genoemd, getransformeerd in een troubadourachtig gebouw. De dorpen erom heen werden uitgewist.

Haut-Chateau (het hoge kasteel):
Het hoge kasteel werd omgevormd tot boerderij. Het gebouw dateert van vóór 1615, een datum gemarkeerd boven de hoofdingang. Gebouwd volgens een vierkant plan, met vier bastion torens, waarvan 3 met 2 verdiepingen. Aan de zijde van de binnenplaats is de begane grond 2 meter hoger dan de grond.

In 1870 werd het gebouw een boerderij. Van het hoofdgebouw werd de helling van het dak afgebroken en de stenen lijst verwijderd om het 4 hooiramen mogelijk te maken. Het poorthuis werd afgebroken.

De haardplaats werd eveneens afgebroken en in delen afgevoerd naar het lage kasteel. In 1980 bleef het kasteel als ruïne achter.

In 1987 begon de restauratie. Elk jaar wordt op de laatste zaterdag van augustus in dit kasteel het feest van St. Dagobert gevierd. Bij deze gelegenheden wordt een middeleeuws diner geserveerd.
Print this Page

Château Charmois-Haut Château Charmois-Bas