Print this Page


Wandeling nr. 1. - Stenay - Montmédy - 22 km.

De wandeling begint bij de gedenkkamer van koning Dagobert, in het centrum van Stenay, Place Raymond Poincarré nr. 3, direct naast het toeristenbureau. (Assurance Bonnefoy)

1. STENAY
A. Gedenkkamer Daar vindt u alle informatie over het Merovingische tijdperk en de geschiedenis van koning Dagobert II. Het is de introductie voor de wandeling.
B. Portaal van de St. Dagobert kerk Dit portaal, dat dateert van het einde van de Romeinse periode en het begin van de Gotische periode (begin van de 13e eeuw) is geplaatst in de kelder (uit de 14e eeuw) onder de gedenkkamer.


Vanaf de gedenkkamer via de Avenue des Tilleuls, 3 km naar het noorden. Bij de aankomst in Cervizy is er een mooie gerestaureerde wasplaats (lavoir). In Cervizy een kort stukje provinciaalse weg, de weg naar Sedan en na ongeveer 800 meter, rechts in een weiland, zien we de restanten van de Hermitage (kluizenaarswoning) van St. Lambert.

2. DE HERMITAGE VAN ST.LAMBERT
Verscholen in de bosjes en in gebruik als stal.
De naam van St. Lambertus komt het eerste voor in 1157 toen er op deze plaats een kapel werd gebouwd. Deze kapel werd de huiskapel van een leprahuis dat op dezelfde plek was gebouwd. Het leprahuis werd in de 17e eeuw een kluizenaarswoning.
In 1682 én in 1715 werd het gebouw gerestaureerd en bleef in goede staat tot het eind van de 19e eeuw. Daarna werd het 25 jaar aan zijn lot overgelaten, het dak en een gedeelte van de woning stortte in.
Neem ten noorden van Cervizy, vanaf de doorgaande weg naar Sedan (D964). de weg scherp naar rechts en vervolg het pad (niet officieel aangegeven) dat uitkomt bij de CD13, bij 'le Poteau'. Rechtsaf en 750 m. naar het noorden. Dan rechtsaf de GR (grande randonnée) de Pays en volg deze over 2 km. Dan het pad rechtsaf (niet officieel aangegeven) dat leidt naar het kasteel de Bronelle (700 m.)

3. CHATEAU DE BRONELLE
Het kasteel is volledig herbouwd in de stijl van de 15e en 16e eeuw.
Ga terug naar de GR en dan rechtsaf naar Brouennes.

4. BROUENNES
Brouennes is een van de typische dorpen met lintbebouwing. Let op de karakteristieke gele kleur van de gebouwen, gelijk het voormalige kasteel Ginvry 1 km ten noordoosten.
Met wat geluk is de gerestaureerde wasplaats open.
Neem de GR naar het centrum van Brouennes en ga door over de D209 richting Baâlon. Na 200 mtr. en na het oversteken van de D947, neem dan linksaf weer de GR en volg deze tot Quinzy.


5. QUINZY-LANDZECOURT
De funderingen van Quinzy dateren uit de tijd van de eerste koningen van Austrasië. Dankzij archeologische opgravingen is het rijke verleden aan het licht gebracht. De twee dorpen zijn in 1957 samengebracht.
De brug over en links van het huis me de blauwe luiken,de GR, richting Vigneul-sous-Montmédy.

6. VIGNEUL-SOUS-MONTMEDY
De glas-in-loodramen in de kerk van J. Henne, Etienne en Mouilleron zijn de moeite waard om te bekijken.
Neem de D110b naar het citadel van Montmédy.

7. MONTMEDY
In het midden van de 6e eeuw was er een tempel ter ere van Mercurius op de heuvel van Mont-Medi. Enkele eeuwen later bouwde de graaf van Chiny een jagershut op deze plek. Vauban verstevigde het verdedigingswerk dat vele veldslagen weerstond, o.a. in 1815, 1870 en 1914. Binnen het verdedigingswerk zijn de hoge stad, de kerk, de gevangenis en de grote put van 82 meter diep een bezoek waard. Een rondwandeling langs de verdedigingsmuur bevelen we aan.
Op weg naar het citadel is er een wasplaats en een duiventil.
Print this Page