< Magazine />Wasplaatsen met een bron Les lavoirs alimentés par une source captée

Lavoir type halle


De wasplaats van het type hal bestaat uit een dak op eenvoudige palen van hout of gietijzer en maakt gebruik van het water van een bron. De wasplaats is aan vier kanten geopend, en is verwant aan de oude markthallen.
Om de wasplaats schoon en hygiënisch te houden werden dergelijke open hallen ontraden. Men was bang dat men het vee er zou laten drinken, de groente er zou gaan wassen, het vuilnis erin zou werpen, de honden er hun speelplaats zouden maken en het niet lang zou duren voor eenden en ganzen er een mooie overdekte woning zouden vinden.

Lavoir type halle in St.Maurice-sous-les-Côtes. Foto Betula Alba.

Reglement:
La fontaine ne doit servir qu'à prendre de l'eau et y laver le linge. Il est défendu d'y mettre tremper des bois ou ustensiles, d'y laver des débris d'animaux, etc., ainsi que de faire des immondices dans les environs sous peine de 5 F d'amende.

De bron dient om water te nemen en er het wasgoed te wassen. Het is verboden om er hout of andere materialen schoon te maken, om er resten van dieren te wassen, enz, alsmede om vuilnis in de omgeving achter te laten op straffe van 5 F boete.

De kans op misbruik was te groot en veelal werd gekozen voor een gesloten of halfgesloten gebouw.Lavoir semi-ouvert

Het type half open ontstond vooral om de wasvrouwen behalve tegen regen en zon te beschermen ook beschutting te bieden tegen wind en kou. Behalve het dak op de palen werd een stenen muur van ongeveer 1.20 m. hoog gebouwd die voldoende beschutting bood tegen de wind maar ook tegen ongewenste blikken van buitenaf.
Halles-sous-les-Côtes (Foto: Betula Alba).Lavoir ouvert sur un côté

Deze wasplaatsen zijn aan één kant open, veelal met een versierde voorgevel op het zuiden. De drie andere gevels bestaan uit volle muren. Vaak gebruikte men de Dorische of Toscaanse vormgeving voor de kolommen en de zuilen.

Lavoirs uit de Meuse - foto's Betula Alba Lavoirs ouvert sur un côté

Lavoir clos avec portes et fenêtres

Volledig gesloten wasplaatsen. In de Noord Meuse zijn de meeste wasplaatsen gesloten. Deze wasplaatsen die met deuren en vensters zijn afgesloten, zijn veelal in de tweede helft van 19e eeuw gebouwd.

Loupmont Loupmont Lavoir in Loupmont, foto Betula Alba.

Lavoir en hémicycle    Lavoir en hémicycle in Houdelaincourt

    De halfronde wasplaats
    in Houdelaincourt.
    Foto: Betula Alba

Copyright 2010 Betula Alba Studio. All Rights Reserved