Château des Tilleuls

Der Kronprinz arriveert in september 1914 in Stenay en als woonhuis kiest hij het château des Tilleuls (door de Duitsers "Unter den Linden" genoemd) aan de noordkant van het provinciestadje.
Hij zal er tot februari 1918 verblijven.

Het château des Tilleuls (door de fam. Verdier gebouwd in 1879-1881) wordt in 1940 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Fransen zelf verwoest. In een poging de weg op te blazen om de Duitsers tegen te houden wordt het kasteel zwaar beschadigd. Alle ramen liggen eruit en het dak is deels weg geblazen. Herstel is mogelijk maar daar wordt geen geld voor ter beschikking gesteld. Het kasteel wordt opgegeven.

In 1950 wordt met behulp van de wederopbouwgelden een nieuw huis gebouwd op de funderingen van het oude kasteel. Het bordes en de kelders blijven in takt, zook de rijkversierde toegangsdeuren, die toegang geven tot deze kelders. Hier werden de auto's van de Kronprinz geparkeerd en was de ingang van de schuilkelder. In de kelder is nog steeds de schuilplaats van de Kronprinz te vinden. De kelder had een eigen luchtverfrissings installatie en vanuit de riante tuin kon men op 3 verschillende plaatsen via een tunnel de schuilkelder bereiken.

De huidige eigenares van gebouw bezit nog immer de tekeningen van van het oorspronkelijke château, evenals verscheidene foto's en andere atributen uit de tijd van de bewoning door der Kronprinz. Het gebouw is nog steeds in het bezit van nakomelingen van de familie Verdier en is niet voor het publiek geopend.

Download hier de wandeling naar Unter den Linden (Tilleuls).